Siergrind en sierstenen
Zelf een tuinpad of 2de terras creëren is makkelijk te doen met siergrind. In het tuincentrum worden een 16 tal goede soorten siergrind aangeboden.
Naast siergrind en sierstenen kan u ook bij ons terecht voor kantopsluitingen Voor de afboording of kantopsluiting van uw pad bieden wij ecolatten aan. Dit is een flexibele oplossing die u toelaat snel en praktisch uw pad in alle vormen en maten af te boorden. De ecolatten zijn er op verschillende lengtes van 2m tot 25m. De bijhorende bevestigingen (ecopic) zijn ook in 2 lengtes verkrijgbaar.
Om uw siergrind op zijn plaats te houden kan u gebruik maken van een honinggraat structuur of multigravel. Dit zijn panelen van 60x50cm die makkelijk in elkaar klikken en op een mooi geëffende ondergrond van gewone aarde kunnen liggen. Tussen de aarde en de panelen is het ten zeerste aan te raden een anti-worteldoek te voorzien om het onkruid tegen te houden. Vervolgens kunnen deze worden afgevuld met siergrind.
Vraag meer advies over plaatsing aan onze tuinadviseurs.
Waarom siergrind kopen?
Onderhoudsvriendelijk, goedkoop en waterdoorlatend: siergrind is een dankbaar materiaal voor paden en opritten. Zelf een pad aanleggen is kinderspel met onderstaande uitleg:
Hoe leg ik een siergrindpad / oprit aan?
De manier van aanleggen van een grindpad hangt af van de belasting van het pad.
Niet of licht belaste paden, zoals een tuinpad of terras:
De aanleg van een tuinpad of looppad met siergrind is erg eenvoudig! U heeft alleen een goede ondergrond nodig, zoals een laag zand of grond, anti-worteldoek en siergrind of split. Op de zand-of grondlaag legt u anti-worteldoek. Daarop kunt u direct het siergrind of split strooien. De benodigde laagdikte is 5cm.
Zwaar(der) belast pad, oprit of parkeerplaats:
Oppervlakken die belast worden door b.v. auto's, hebben een fundering nodig tegen verzakking en ongelijkheden. Hiervoor wordt vaak betonpuin (ook wel steenpuin genoemd) gebruikt. U legt een laag van ±20cm aan en dit geheel trilt u aan met een trilplaat. Daarop kunt u dan meteen het siergrind of split strooien. Houd een laagdikte aan van 5-6cm voor een volledige bedekking.
Tip: Bestel ruim en houd een restantje siergrind of split apart. Hiermee kunt u later het geheel aanvullen als het wat ingereden is. Bij intensiever gebruik is het verstandig om siergrindplaten of honinggraad structuur aan te leggen. Hierdoor krijgt U een stabiele, spoorvrije oprit of parking die bovendien zeer onderhoudsarm is.
Hoe een pad met siergrind aanleggen?
Stap 1: graaf het pad uit
- Graaf het traject van je toekomstig pad minstens een tiental centimeter uit.
- Controleer regelmatig of je overal even breed graaft. Zaag een plank op de gewenste breedte en gebruik ze als maat.
- Controleer met een waterpas of de beide kanten horizontaal liggen. Je kan het pad ook laten meegaan met denatuurlijke glooiing.
Stap 2: leg de boordenstenen
- Boordstenen, kleiklinkers of ecolat geeft een mooi eindresultaat
- Slijp (of zaag) de boordstenen op maat.
- Graaf een gleuf en leg hierin een dun laagje stabilisé (één deel cement op zeven delen zand). Zet de boordstenen in de gleuf en breng wat stabilisé aan tegen de kanten.
- Klop de stenen op hun plaats met een zachte hamer. Laat uitharden.
Stap 3: leg anti-worteldoek
- Leg anti-worteldoek (ook geotextiel genoemd) op de bodem van het pad. Dit zorgt ervoor dat het grind niet in de grond verdwijnt en vermijdt onkruid.
- Gebruik een breekmes om het doek op maat af te snijden.
- Maak aan de naden een overlapping van minstens tien centimeter.
- Zorg dat het worteldoek overal goed aansluit.
Stap 4: vul op met siergrind
- Verspreid het siergrind op het pad en hark het aan. Een dikte van minimum 5 cm is nodig.
- Stamp het grind goed aan met een stamper of trilplaat.
- Voeg na enkele weken indien nodig nog wat grind toe.