Bestrijdingsmiddelen
Niets is vervelender dan mooie planten die worden aangetast door ziektes of insecten. Gelukkig zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt om jouw planten gezond en mooi te houden.
Maar welk middel is geschikt voor welke situatie?
Onze tuinadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Of het nu gaat om producten van bekende merken zoals Edialux en BSI, of om natuurlijke oplossingen van DCM Naturapy, wij hebben het allemaal in huis.
Kom langs, we helpen je graag verder!
Buxusmot
Bescherm jouw buxusstruiken tegen de gevreesde buxusmot met de juiste bestrijdingsmiddelen. Edialux For Insect biedt langdurige bescherming tegen de larven van de buxusmot.
Voor een snelle oplossing is BSI Omnisect effectief tegen zowel larven als volwassen motten. Voor een biologische aanpak is er DCM Boomerang, dat werkt op basis van nuttige bacteriën.
Wil je liever geen producten gebruiken? Kies dan voor de DCM Mottenval, die werkt op basis van feromonen om de mannelijke motten te vangen.
Onze experts helpen je graag bij het kiezen van het juiste middel voor jouw situatie.
Aardappelplaag / tomatenplaag
De aardappelplaag / tomatenplaag ontstaat bij warm en regenachtig weer. Door het vocht zullen de bladeren trager opdrogen en ontstaan er snel gevaarlijke schimmelziektes. Vanaf juni zullen er bruine vlekken op de bladeren en stengels te zien zijn en uiteindelijk gaat alles rotten.
Wat raden wij aan?
Compo Revus Garden is een zeer doeltreffende ziektebestrijder tegen de aardappel- en tomatenplaag. Het product heeft een preventieve werking, lange werkingsduur en beschermt het nieuw gevormde blad bij snelle groei. Het belangrijkste voordeel van dit product is de regenvastheid. Eén uur na behandeling is de plant beschermt en regenvast zodat u de behandeling niet na iedere regenval moet herhalen.
Eens uw planten zichtbare vlekken op de vruchten vertonen is er jammer genoeg niets meer te doen aan de plaag. Het is belangrijk dat de behandeling preventief of bij de eerste verschijnselen onmiddellijk wordt ingezet.
Bladluizen
Bladluizen worden aangetrokken door de geur van planten die in slechte conditie zijn. De bladluizen zullen het sap uit de plant gaan zuigen. Hierdoor zal er ook speeksel van de luizen in de plant terecht komen en dit brengt ook nog eens virussen met zich mee die de plant nog extra gaan verzwakken. Net hetzelfde voor jonge planten die nog niet veel weerstand opgebouwd hebben.
Wat raden wij aan?
Bij planten in bloembakken of potten raden wij het preventief bestrijden van bladluizen aan met Sanium sticks van Protect garden. Deze sticks stop je in de bloembakken of potten en zullen langzaamaan hun werkende stof afgeven. Dit wordt opgenomen in de sapstroom van de plant en als de bladluizen aan uw plant beginnen eten zullen ze sterven. Daarnaast bevatten de sanium sticks meststof waardoor uw plant sterker blijft en nog uitbundiger zal bloeien. Deze sticks bieden tot 16 weken bescherming.
Bij planten in de tuin raden wij For-insect van Edialux aan. Met dit product ga je de getroffen planten besproeien. De werkende stof wordt opgenomen in de sapstroom en als de bladluizen van de plant beginnen eten zullen ze sterven. Dit product heeft een werking van 3 tot 4 weken waardoor de plant een lange tijd beschermt blijft.
Onkruid in het gras
We krijgen heel vaak de vraag: hoe bestrijd ik onkruid in mijn gazon?
De producten die nu verkrijgbaar zijn, kan je enkel zeer plaatselijk gaan gebruiken aangezien deze ook uw gras gaan aantasten. Indien u niet teveel last heeft van onkruid kan je dus met vb. Roundup plaatselijk aan de slag gaan. Dit zorgt echter wel voor roeste plekken in het gazon en moet enkele keren herhaald worden.
Wat raden wij aan?
- Zorg er steeds voor dat uw gazon niet te kort gemaaid wordt. Zo creeër je een dikker grastapijt en is het moeilijker voor het onkruid om uit te komen.
- Ga niet elk jaar gaan verticuteren, dit zorgt voor openingen in het gazon waardoor onkruid meer kans krijgt.
- Bemesten is zeer belangrijk om onkruid in het gazon in toom te houden. Hoe gezonderen en steviger uw gazon is hoe minder kans onkruid krijgt.
In het najaar is het zeer belangrijk om een najaarsmeststof te gebruiken. Deze geeft uw gazon het voedsel die het nodig heeft om kale plekken te gaan herstellen zodat er in het voorjaar minder ruimte is voor onkruid.
Samen met onze tuinexperts kan je gaan bespreken of er voor uw gazon in het voorjaar een extra boostermeststof nodig is of u voldoende zal hebben met een goede onderhoudsmeststof zoals DCM Vital Green.
Witziekte (echte meeldauw)
Meeldauw of witziekte is een schimmelziekte die vaak voorkomt in moestuinen en siertuinen. De schimmel komt vaak voor vanaf eind augustus omdat de dagen dan kouder en natter zijn. Je vindt de schimmel vaak op courgette-, pompoen-, komkommer- en meloenplanten maar ook vaak op rozenstruiken.
Je kan meeldauw herkennen aan de witte vlekken die als dauw op de plant gaan liggen. Als je erover wrijft zal je een beetje wit meekrijgen.
Wat raden wij aan?
Een behandeling met Eminent Garden van Edialux. Dit product heeft een systemische werking dat zowel voorkomend als genezend werkt op de planten. Dit product werkt tegen schimmelziekten, witziekte, roest en taksterfte bij sierbomen en -heesters.
Biologische bestrijdingsmiddelen
Voegenborstel
Om mos en onkruid van de gangpaden, het terras en borders te verwijderen.
Lieveheersbeestjes
Eén larve van een lieveheersbeestje eet tot 100 bladluizen per dag.
Aaltjes
Deze aaltjes gaan de emelten in uw gazon gaan infecteren en doden.
Mottenval
Professionele trechterval, vangen en monitoren van buxusmotten.
DCM Garden Care Alert
Kerngezonde planten, daar droomt elke tuinier van. Maar soms loopt het niet zoals je wil. Hoe houd je ziekten en plagen die het op je planten hebben gemunt onder controle? Of, nog beter, hoe vermijd je ze?
Simpelweg met de nieuwe DCM Garden Care e-alerts!
DCM informeert je pro-actief over plagen en ziekten.
Zo kan je op het juiste moment actie ondernemen. Bonenluizen, buxusrupsen, de coloradokever,... als je er tijdig bij bent kan je het probleem voorkomen, of indien nodig: efficiënt en met respect voor de natuur aanpakken.